Говорих с одитор, кой то ми каза, че не е проблем ако ддс-то е на числено в първичния документ, щом не аз го транспортирам. Каза, че ако италиански клиент си докаже транспорт трябва да си иска възстановяване и да си направи протокол. Утре съм при методолозите във Варна и ще пиша, за да помогна ако други имат такъв случай. Благодаря ти Делфинче! Дано стигна до вярно решение! Иначе събитието е в юли и още не е късно.
Така е за начисляването на ДДС, но ВИЕС следва да си подадете.
Нали vies само при ВОД. А аз не съм сигурна дали стоката стига до Италия.
Благодаря Делфинче! 😙 И аз от това се притеснявам, но пък си мисля, че щом не разполагам с документи за транспорт не отговарям за условията на ВОД и съответно затова нямам vies и съм обложка с ддс сделката в България. Ако ме повикат в НАП смятате ли, че ще издържи това ми обяснение?
Здравейте, фирмата ни е продала стоки-плат на италианска фирма с валиден vat номер. Начислили сме 20% ДДС, защото нямаме доказан транспорт. При това положение не би следвало да включа фактурата вьв vies декларация нали? Сумата е много голяма и се притеснявам да не обьркам. Благодаря ви!
Здравейте, предстои ми да подам декларация по чл.50 по електронен път на физическо лице, но с моят ел.подпис /упълномощена съм пред НАП и имам достъп до услугата/. Въпросът ми е в декларацията попълват ли се данни за упълномощеното лице, как процедирате вие? Звъннах на кол центъра и ми казаха, че се попълва, но от гише в НАП Добрич ми отговориха, че не бива да попълвам, защото вече съм упълномощена в НАП. Моля ви пишете вие как процедирате? Благодаря предварително!
Здравейте, тъй като наближава крайният срок за уведомленията и отчета по държави във връзка с чл. 143т-143щ от ДОПК, бих искала да попитам дали съм права като смятам, че задължени лица за подаване на тези отчети са само юридически лица, които имат като съдружници други юридически лица.
Имам българско дружество, в което 50% от дяловете са притежание на чуждестранно физическо лице, а самото физическо лице съдружник  е собственик на текстилна фабрика в Турция, т.е. те имат някаква форма на свързаност чрез физическото лице, но според мен не би трябвало да подавам уведомление до НАП, тъй като при мен съдружник е физическото лице, а не турската фирма. Моля за вашето съдействие дали съм права в случая! Благодаря предварително!
Здравейте, съставих протокола, в справката декларация го включих в кл.21, тъй като кл. 23 вече е за лично ползване. Всички разяснения, на които попаднах са с кл.23, но смятам, че вероятно са преди влизане в сила на промените в ППЗДДС за 2017.
 И още един въпрос - номерът на протокола ми е пореден /№0000000012/, но досега не съм издавала такъв тип, а само по чл.117, смятате ли че е коректно да бъде така? Не намерих изискване да е с отделна номерация, но не съм сигурна в разсъжденията си. Ще ви помоля ако имате опит да се отзовете, за което благодаря предварително!
Безкрайно съм Ви благодарна за съдействието, което ми оказахте! Желая ви приятен уикенд!
Благодаря ви за отговора- изчерпателен както винаги! В становището, обаче е описан случай, при който вече е излязло решение от органите на реда, че се прекратява търсенето. При нас все още го търсят, поради това се колебая дали трябва да отпиша автомобила и съответно да начисля ДДС-то когато получа документи, че е прекратено търсенето, или в месец Септември трябва да осчетоводя всичко това. Ако го направя в септември и после отгкрият микробуса???
Здравейте, ще ви помоля за помощ, тъй като се колебая кога е данъчното събитие, т.е. в кой месец в дневника за продажбите си трябва да включа протокол с начисляване на ДДС. Най - общо ситуацията е следната: На 15.09.2017 г. от фирмата ни е откраднат товарен микробус, придобит и въведен в експлоатация на 14,12,2015 г., за който е ползван пълен данъчен кредит. Към момента единственият документ, с който разполагам е удостоверение  от ОД на МВР, в което пише, че по случая е образувана ДП. Предполагам, че с това процедурата не е приключила. Та въпросът ми е дали се изчаква някакъв период, в който полицията да го търси и съответно ако не го намери тогава се начислява ДДС, или още в м. Септември трябва да начисля корекция на ползвания данъчен кредит?
Благодаря предварително!
Благодаря на всички за отговорите! Специални благодарности  за линка на Алфа!
Благодаря на всички за отговорите!
Днес зададох въпроса си по отношение на осигуровките върху дневните пари за командировъчни по извънтрудови правоотношения към методолозите от НАП - Варна. За мое огромно съжаление не успяха да ми отговорят и ме карат да си задам писмено въпроса , а те щели да го препратят към МФ. Според единия от тях, обаче вероятно ще се дължи изравняване на осигурителни вноски  от самоосигуряващото се лице за дневните командировъчни пари според текста на Наредбата за елементите на възнаграждението чл.1,ал.8 т.1, което доста ме притесни. На въпроса дали може все още лице по ГД да се командирова в чужбина не ми отговориха.
На мен ми се иска да разсъждавам, че разходите за престой на физическото лице включват дневните командировъчни пари - тъй като те са, за да осигурят храната на лицето ????  :blush:
В ЗДДфЛ и в ЗКПО не виждам промени по отношение на командировките по правоотношения, които не са трудови, което ме навежда на мисълта, че е възможно да се командироват лица, които не са на трудов договор, но ....
Здравейте, имам следният въпрос - Физическо лице регистрирано с ЕГН по булстат като свободна професия - ветеринарен лекар е наето от българска фирма за извършване на консултации по извънтрудово правоотношение в Македония. За консултациите му изплащат освен възнаграждения, и по 70 евро на ден дневни пари. Въпросът ми е след промените в КТ от 30,12,2016 г. може ли лицето да продължи да работи по този договор и върху дневните пари, /които са точно в двойния размер на определените за командировка в Македония/ дължат ли се данък и осигурителни вноски.  Благодаря предварително за отговорите.
П.П. В интернет пространството прочетох коментар, че командировките в чужбина вече ще стават само по трудово правоотношение, което провокира въпросът ми тук.
Здравейте, имам следния въпрос - лице свободна професия освен възнаграждението си за услугите получава и дневни пари за командировка в чужбина - 70 евро- не превишава двойния размер . Въпросът ми е дали ще дължи осигуровки - за данък е ясно, че е необлагаем дохода, но в наредбата за елементите на възнаграждението ми се струва неясен текста по отношение на лицата по правоотношения, които не са трудови и съвсем се обърках - дължат ли се осигуровки или не. Моля ако някой има опит да помогне. Благодаря предварително.
При изплащане на суми на нотариус и адвокат в код попълвам: 306-свободна професия, а на индентификатор им въвеждам ЕГН,  кое е правилно според вас да въведа за код на индентификатора 0 или 3 / за колона 3 от справката/. Адвоката ми е дал в договора за правна защита и булстат и егн, които са различни, кое е по-правилно  - в регистър булстат проверих - води се свободна професия.
Така е само, че проблема и чудениците се дължат на ей това указание: http://blog.apis.bg/2012/09/nap-otnosno-dana-chnoto-tretirane-na-komandirova-chni-razhodi/ , така както го разбрах във фактурата трябва да напишем освен хонорара и дневните пари за командировките, които обаче са необлагаеми по ЗДДФЛ и не следва да се посочат в ГДД чл.50. Чудя се как при една проверка бих се обяснявала с някой данъчен и дали дневните пари за командировки формират оборот за регистрация по ЗДДС.